Enrico Lacruz: ,,Boksen vormt je als persoon”

Nederland neemt met vier boksers deel aan het EK in Oekraine. Menno Kouveld duikt in de carriere van nummer drie: Enrico Lacruz

 

Wie is Enrico Lacruz? Hij is 23 jaar en woont in Huissen, Gelderland. Hij bokst in de gewichtsklasse tot 60 kilogram en is 1.79m lang. Hij begon met boksen in 2007 en heeft inmiddels zo’n 120 partijen gebokst.
Wat moet je over hem weten?

Voor het eerst sinds Barcelona in 1992 boksten in Rio twee Nederlandse mannen op de Olympische Spelen. Lichtgewicht Enrico Lacruz was een van hen. Kort voor de spelen werd hij eerste op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) en plaatste zich daarmee op het nippertje voor Rio. Hij won daar zijn eerste ronde en stond daarmee ook bij het grote publiek ineens op de kaart.

Daarvoor had hij echter al een mooie reputatie opgebouwd. Hij won een medaille op het EK van 2015, bokste zich in de prijzen bij grote internationale toernooien in Tampere en Belgrado en werd eerste bij de Chemie Pokal in 2015. Ook is hij al vijf jaar op rij Nederlands kampioen.

In 2016 bereikte hij de A-status. Die zorgde ervoor dat hij zich full-time kon richten op zijn sportcarrière. Hij is er dan ook op gebrand die status te behouden door goed te presteren op de internationale toernooien. “Richting Tokio, richting andere belangrijke toernooien is een A-status gewoon heel fijn. Je kunt echt focussen op je sport.”

Die focus betaalde zich bij Lacruz dubbel en dwars uit. Hij realiseerde zijn droom om te boksen op de Olympische Spelen. Die droom begon ooit met een spreekbeurt op school en een broer die ook bokste. “Ik deed mijn spreekbeurt over boksen, de oudste sport ter wereld. Ik zocht plaatjes van boksen op de Olympische Spelen en toen was ik eigenlijk meteen verkocht. Ik wilde daar staan.”

Des te groter was de teleurstelling toen hij in de tweede ronde verloor op punten en daarmee werd uitgeschakeld. “Het was mijn droom, mijn doel. Ineens sta je in die ring en dan denk je wow, ik sta er gewoon. En dan ga je boksen, één gewonnen, één verloren, de laatste een split decision, die echt close was. Daar was ik echt wel even kapot van eerlijk gezegd.”

Een korte rustperiode bij familie op Curaçao zorgde voor perspectief. “Ik bedacht hoe ik in korte tijd was gegroeid en dat ik daar best trots op mag zijn. Ik heb mijn best gedaan. Het was 24 jaar geleden dat Nederlandse boksers op de spelen stonden. Daar kon ik wel een beetje troost uit halen.”

Wat kunnen we van hem verwachten?

Nu richt hij zich volledig op Tokio, 2020. Die weg is nog best lang en dus wat vroeg om alles uit stippelen, want je weet nooit wat er gaat gebeuren in drie jaar, maar we zijn er met z’n allen toch mee bezig om een mooi team daarheen te krijgen. En een team is het. Het is een hechte groep die bijna elke dag samen is. “Ik zie ze meer dan mijn eigen vriendin.”

Hij is trots op zijn ambassadeursrol in het Nederlandse boksen. ‘Ik vind boksen het mooiste wat er is. Het vormt je als persoon. We boksen internationaal ook goed. Ik vind wel dat dat meer naar buiten mag komen. Het is mooi voor ons, maar over 10 jaar boksen wij niet meer. Als wij nu al kunnen helpen om het voor hen wat makkelijker te maken, dan is dat alleen maar mooi.”

Hoe kun je hem aanmoedigen?

Laat Enrico weten dat je achter hem staat tijdens het EK in Oekraïne! De Nederlandse Boksbond volgt de Olympische boksers tijdens het EK en post regelmatig updates via facebook en Twitter. Via TeamNL.org kun je de boksers volgen én aanmoedigen.